Fotbalové zrcadlení společnosti

29. 11. 2017 13:26:13
Už několikrát jsem si všiml, že existuje určitá souvislost mezi výsledky ve fotbalové lize a tím, jak se vyvíjí nálady a rozložení moci ve společnosti. Je to možná úsměvná paralela, ale posuďte sami.

Už několikrát jsem si všiml, že existuje určitá souvislost mezi výsledky ve fotbalové lize a tím, jak se vyvíjí nálady a rozložení moci ve společnosti. Je to možná úsměvná paralela, ale události v posledním roce mi jen dávají za pravdu, že tam – byť nepřímá – souvislost existuje.

V 90. letech 1. fotbalové lize naprosto jednoznačně dominovala pražská Sparta, která získala hned 5 z prvních 6 titulů mistra ligy v samostatné české lize. Stejně pevně jako ji tehdy řídil Petr Mach, zastával podobně výsadní postavení Václav Klaus v české politice prostřednictvím ODS.

Po létech obrovské hegemonie Sparty, kdy nemělo cenu diskutovat o tom, který klub je (na hřišti i v zákulisí) nejsilnější, následovalo v letech 2001 – 2010 období, kdy se na špici ligy střídalo více klubů. Sparta (5 titulů), Slavia (2), Liberec (2), Ostrava (1). Ačkoliv polovinu titulů získala Sparta, jediná Slavia dokázala titul obhájit. V roce 2009.

Stejně tak se hledala vůdčí osobnost a strana (klub) v politice. Po odchodu Miloše Zemana z pozice předsedy vlády v roce 2002 se v následujících 10 letech vystřídalo na tomto postu 6 premiérů (Špidla, Gross, Paroubek, Topolánek, Fischer, Nečas), přičemž žádný z nich nedokázal své vládní pozice zopakovat jako Sparta ve fotbale. A obhájit už vůbec ne.

Bylo jasné, že po létech „nestability“ se dříve či později vynoří klub i politická síla, která se začne prosazovat více než ostatní. Zatímco ve fotbalové lize si nové místo na slunci od roku 2010 našla FC Viktoria Plzeň (4 tituly za posledních 6 let, úspěšný trenér Vrba přešel k české reprezentaci, rostoucí vliv v zákulisí atd.), v politice se od roku 2011 stejně nečekaně začalo prosazovat nové politické hnutí ANO. To začalo i rychle sílit. Co na tom, že ještě nějaký čas si držela výsadní postavení ČSSD.

Ve stejné době, kdy ANO průběžně posilovalo (postupně volby do Poslanecké sněmovny 2013, komunální volby 2014 a volby krajské 2016), zastávali představitelé současně funkce hejtmanů ve většině krajů, pozice předsedy Poslanecké sněmovny (Jan Hamáček), předsedy Senátu (Milan Štěch), předsedy vlády (Bohuslav Sobotka) a svým způsobem i prezidenta (Miloš Zeman). Stejně jako si ČSSD myslela, že bude mít další titul ona, mýlily se i Sparta a Slavia.

A tak nastal rok R.

V létě šlo českým fotbalovým klubům o hodně. Vítěz ročníku 2017/2018 domácí HET ligy pravděpodobně postoupí přímo do hlavní fáze Ligy mistrů, čímž by si zajistil cca 300 milionů Kč do své klubové kasy, a proto všichni aspiranti na titul (Sparta, Slavia, Plzeň) investovali velké úsilí do letní přípravy. A zejména Sparta se Slavií i obrovské peníze. Tuším, že Sparta asi 300 milionů Kč, Slavia asi 150. Plzeň ještě méně. Důvod je jasný. První vyhraje stamiliony, druhý účast v předkole LM a třetí má smůlu. Dost pádný důvod k tomu udělat vše pro úspěch. Anebo pro neúspěch těch druhých.

Stejně jako ve fotbale se i před letošními volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR mnohde říkalo, že „teď nebo nikdy“. Na jednom místě šlo o většinu v Poslanecké sněmovně, na druhém místě o mistrovský titul. Bojovalo se všemi možnými prostředky a to až do konce (informace, dezinformace, peníze ... lithium, obvinění atd.).

Výsledek? Jak ve fotbalové lize, tak v Poslanecké sněmovně získal po dlouhém čase nadvládu opět subjekt, jehož síla by se dala za aktuálního rozložení sil nazvat dominantní. Volby vyhrálo ANO Andreje Babiše s 29 %, druhá ODS získala 11 %. A plzeňská Viktorka má po 15. kolech náskok 11 bodů na druhou Olomouc a 14 bodů na 3. místo, které je zcela bez nároku na LM.

Ale třeba se pletu a vše je třeba tak, jako v hokejové extralize, kde za posledních 10 let získalo titul 9 různých oddílů.

Pozn.: Prosím, pokud jsem v někom evokoval spojitost mezi FC Viktoria Plzeň a politickým hnutím ANO, tak se omlouvám. Šlo mi opravdu jen o to, abych popsal jisté paralely ve vývoji společnosti a fotbalového prostředí.

Autor: Jan Tichý | středa 29.11.2017 13:26 | karma článku: 8.37 | přečteno: 368x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 176 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 339 | Diskuse
Počet článků 49 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 592

Vysokoškolský pedagog působící v oblasti ekonomiky dopravy. Hlavní řešitel veřejné databáze IODA, jejímž obsahem jsou dopravně-ekonomická data.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...