Neviditelná ruka trhu se syndromem karpálního tunelu

11. 12. 2017 11:02:11
Každý den se v tisku dozvídáme, že se v ČR obtížně shání pracovníci. Jak je možné, že v takové „pozitivně krizové“ situaci společnost vykazuje jakoukoliv nezaměstnanost větší než nula. Je špatná stat. metodika nebo systém?
Každý den se v tisku dozvídáme, že v ČR máme rekordně nízkou nezaměstnanost a že se velmi obtížně shání pracovníci ve všech oblastech. Když pominu fakt, že nechápu, jak je možné, že v takové „pozitivně krizové“ situaci společnost vykazuje jakoukoliv nezaměstnanost větší než nula (Je špatná statistická metodika nebo systém?), říkám si, že ona neviditelná ruka působí na trhu práce poněkud jinak než na trhu se zeleninou, pečivem či květinami.

Společnost (představovaná státními institucemi) přece musí vědět, jaké profese (učitelé, lékaři, bezpečnostní složky atd.) a množství lidí, kteří je vykonávají, potřebuje k tomu, aby byly zajištěny základní předpoklady fungování státu. S tím jde ruku v ruce nutnost zajistit kvalitní přípravu lidí na tato zaměstnání a samozřejmě také zajistit jejich adekvátní odměnu. Opět jsme u magického trojúhelníku – množství, kvalita, cena. Bez jasně stanovených podmínek, de facto norem (ve smyslu, co je normální), to pochopitelně nepůjde.

Mám dojem, že si společnost až příliš zvykla na skutečnost, že jsou nějaká fakt na papíře a jiná ve skutečnosti. Ať už je to vykazování množství práce v rámci různých projektů, dodržování zákonem předepsané pracovní doby, evidenční a na celé úvazky přepočtené počty pracovníků atd. Prostě společnost si pořád lže.

Neviditelná ruka na trhu práce trpí syndromem karpálního tunelu a není bez zásahu shora - třeba odchodem postiženého k lékaři (prostě změna dosavadního přístupu) - schopna řešit naprosto akutní problémy spojené s nedostatkem pracovní síly na trhu. Neviditelná a notně unavená ruka totiž ztuhla v určité poloze, v níž plní pouze svoji smutnou roli, tj. intenzivně šátrá v kapsách daňových poplatníků za účelem zajištění zisku. Co nejvíc, co nejdřív a bezohledně.

Vlivem rozmanitosti trhu práce (soukromá a veřejné sféra, různé profese atd.) a podmínek na něm (požadavky na kvalifikaci, odměny) totiž zřejmě není sama o sobě schopna efektivně plnit pozitivní roli vytváření tolik vzývané konkurence, aniž by podkopávala podstatu svého vlastního bytí. Už jen proto, že zatímco když mi nechutná rohlík u jedné hokynářky, zajdu za roh ke druhé, s pracovní silou je to složitější. Vychovat kvalitní pracovní sílu trvá totiž mnohem déle než upéct bochník voňavé housky.

Pokud nejsou na trhu práce lidé, kteří by danou profesi uměli, mohli a měli zájem ji vykonávat, může společnost nabízet cokoliv, ale pokud nesleví ze svých požadavků (rozsah práce, kvalita nebo obojí), je to zbytečné. A obráceně, pokud budu mít nastavené odměny či podmínky tak, že jsou demotivující či dokonce nesplnitelné, zájem o práci nebude. Vždyť obzvlášť nyní je přece tolik příležitostí...

Je jasné, že v současném světě (obzvlášť na trhu práce) je mnohé řízeno výhradně penězi, ale školství, zdravotnictví, policie, to jsou primárně veřejné služby. A k jejich zajištění je potřeba, aby společnost byla za jedno v tom, jak takové služby (rozsah, kvalita) mají vypadat. A tato shoda být prostě musí.

A jak to tu vypadá?

Školství. V týdnu jsme se z médií dověděli, že více než polovina studentů pedagogických fakult opustí studium ihned po získání bakalářského titulu. Návazné magisterské si udělají v jiném oboru anebo ukončí studium úplně. Proč? Protože dosáhli vysokoškolského vzdělání. A během něho zjistili, co vše práce učitele obnáší a jakou mzdu za tuto náročnou práci jim naše společnost nabízí. Prozřeli, a tak radši utekli. Bohužel, k výuce na základní a střední škole je prý potřeba být alespoň magistrem pedagogického zaměření. Stát vyhodil peníze na výuku mnohých bakalářů komínem a děti nemá kdo učit...

Zdravotnictví. Už dlouho je známo, že ubývá lékařů a ti, kteří ještě lidem slouží, brzy skončí. Buď kvůli nastaveným podmínkám, nebo proto, že už příliš zestárli a odejdou do důchodu. Ale místo toho, aby se systémově a akutně řešil jejich nedostatek, slýcháme spíš informace o tom, jak roste počet studentů medicíny, kteří zde vystudují a následně odcházejí z ČR. Proč asi? Množství a náročnost práce a odměna za ni. A také proto, že se studenti medicíny, stejně jako jejich kolegové učitelé, až během studia dozví, co vše je čeká (stačí se podívat jen na podmínky atestace) a co za to od společnosti dostanou. Stát vyhodil peníze a lidi nemá kdo léčit...

Doprava. Systematický přístup státu k zajištění dostatečného počtu řidičů neexistuje. Vše se nechává na trhu práce, tj. na dopravcích. Důsledek? Řidičů je v ČR nedostatek. Proboha proč? Vždyť je tu neviditelná ruka trhu? Tak jim tedy, milí dopravci, nabídněte přece víc peněz. A kdo? Konkrétní dopravce. Bohužel, ten si započítá náležitosti související se zvýšenou mzdou do nákladů a tím se stane, světe div se, nekonkurenceschopný. Jak to? Ostatní přece mzdy nezvýšili. Chvíli si počkají, a jakmile zkrachuje snaživý a štědrý dopravce, zaměstnají řidiče u sebe oni. Přesně takhle se chovají hyeny, ne?

Neviditelná ruka ukazuje své viditelně devastující účinky. Stát zase viditelně neplní svoji regulatorní roli. Co tedy?

Zkrátka, bez stanovení a důsledného plánování potřeb (kvót) a vytváření správných podmínek na trhu práce to v určitých segmentech nepůjde. A je zjevné, že nastavení podmínek (věcných i finančních) musí vycházet z podmínek na celkovém trhu práce. Jinak totiž vždy vyhraje ten silnější, tedy ten, kdo nabízí méně práce za více peněz.

Jupí, neviditelná ruka trhu přece jen funguje. Dokonale!

... A tak si, podle známe písně Jiřiny Fikejzové, můžeme do nekonečna prozpěvovat: Řekni, kde ty lidi jsou...

Poznámka:

Nedávno jsem si kdesi přečetl, že nejvíce lékařů v přepočtu na 100 000 obyvatel vychovávají v Rumunsku. Kupodivu nejméně lékařů na 100 000 obyvatel praktikuje svou profesi též v Rumunsku. A světe div se, zcela přesně obráceně je to v Německu a Rakousku. Proč? Nevím, ale pokud mám možnost srovnat podmínky českých a německých lékařů na základ informací ze svého okolí, tak je to jasné. V Německu dostane lékař ihned po škole nástupní plat cca 4x větší, než u nás. Ihned je považován za plnohodnotnou pracovní sílu, aniž by jí někdo kladl do cesty překážky.

U nás? Zeptejte se mladých mediků na náročnost studia (dobré je porovnat náročnost studia a jeho užitečnost pro společnost), systém atestací (neustále přísnější), podmínky výkonu jejich práce (v důsledku ubývajícího počtu kolegů musí být v práci čím dál tím víc). No jo, Hippokratova přísaha... Nebýt jí, lékaři by jistě s chutí převzali dohodu o dodržování pracovní doby AETR, kterou praktikují řidiči v silniční dopravě.

Je smutné, že tam, kde kvóty být nařizovány mají, nařizovány nejsou a tam, kde je jejich nařizování kontraproduktivní a nesmyslné (řepa, mléko, migranti atd.), se jejich dodržování nařizovatelé vehementně domáhají.
Autor: Jan Tichý | pondělí 11.12.2017 11:02 | karma článku: 12.74 | přečteno: 427x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 104 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 248 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 144 | Diskuse
Počet článků 49 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 592

Vysokoškolský pedagog působící v oblasti ekonomiky dopravy. Hlavní řešitel veřejné databáze IODA, jejímž obsahem jsou dopravně-ekonomická data.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...